sábado, 6 de octubre de 2012

Per la ferida entra la llum


12 Caixes de bronze per contenir els tubs amb l’alè. 

-Per la ferida entra la llum...-
 Així deien les sàvies paraules de Jalal ad-Din Muhammad Rumi, i en aquest sentit el dolor de Lucia també s'ha fet nafra lluminosa. Igual que la ferida al costat de Crist, podem veure com tota ella s'ha convertit en el tall que enlluerna la passió sublim de l’ànima humana. Ara ja és màndorla de calor matern, estoig de saviesa mística que reté el ressò substancial de la vida. És l'escletxa produïda per la cega llançada, la qual va furgar en el buit del costat de Jesús i va portar el dolor però no la mort. Ben al contrari, és l'esquerda de la qual va brollar l'amor i la fe, l'expiació de la carn per al món cristià .
Ara la ferida és un litigi existencial, és la que ens porta la realitat sorprenent i presenta el dolor humà com la causa que ens fa ser. És doncs aquest tall nou i vital, aquesta ganivetada diària en la superfície de l'ànima, la que ens il·lumina la ment i  deixa la consciència neta, polida i immaculada davant la mort.

La ferida aliena no purifica, la que exhibeix el que creu sense veure no templa el cor. No guareix el que regurgita el patiment dels altres, el qui parla com un replicant, una actitud pròpia dels qui tenen la veu lliurada.

Diu Lucía quan calla.

-Només es pot parlar del dolor des del centre de la nafra i només es pot saber com sagna quan la ferida cega els ulls i il·lumina la raó. –


No hay comentarios:

Publicar un comentario